Image

Yumurtalık kanserini tedavi etmek için farklı adımlar vardır:

a. Ameliyat: Kanserli bölgeyi çıkarmak için yapılan bir cerrahi işlem.

b. Kemoterapi: İlaçlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi.

c. Hedefe yönelik tedaviler: Kanser hücrelerinin belirli bir özelliğine odaklanarak yapılan tedaviler.

d. Destekleyici tedaviler: Hastanın yaşam kalitesini artırmak ve yan etkileri azaltmak için uygulanan tedaviler.

Ameliyat:

Erken evre yumurtalık kanseri tedavisinde en önemli adım ameliyattır. Tedavide cerrahi seçenek yumurtalık kanserinin evresine bağlı olarak değişebilmektedir.

Cerrahi işlem özel bir eğitim gerektirir ve jinekolog onkologlar tarafından yapılması önerilir. Jinekolog onkologlar, kadın kanserlerinde uzmanlaşmış kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarıdır.

Ameliyat ile istenen tedavinin uygulanması mümkün görülmüyorsa ameliyat öncesi hastalara kemoterapi verilir. Bu neoadjuvan kemoterapi olarak bilinir.

Kemoterapi:

Yumurtalık kanserinin tedavisinde kemoterapi, ameliyat ile birlikte önemli bir basamaktır. Tedavi başarısı için iyi bir ameliyat ve etkili bir kemoterapi gereklidir.

Yumurtalık kanseri hastalarının çoğu ameliyat sonrasında kemoterapi alır. Ameliyattan sonra verilen kemoterapiye adjuvan kemoterapi denir.

Son yıllarda hedefe yönelik ilaçların kullanılması da gündeme gelmiştir. Bunların dışında, ikinci basamak tedavilerde kullanılabilecek birçok kemoterapi ilacı da vardır.

Kemoterapinin düzenli ve yeterli şekilde yapılması, başarı şansını artırır. İleri evre hastalarda ise ameliyat öncesi kemoterapi uygulanabilir. Hastalar önce kemoterapi alır, sonra tümör boyutunda küçülme görülürse ameliyat yapılır.

Hedefe Yönelik Tedaviler:

Burada bahsedilen ilaçlar son yıllarda hücre genetiği hakkındaki bilgilerin artmasıyla geliştirilmiştir. Bu ilaçlar, birçok farklı hedefe yönelik olarak geliştirilmiştir. Son yıllarda bu ilaçlardan bazıları yumurtalık kanseri tedavisinde de kullanılmaktadır.

PARP inhibitörleri:

Tümörün büyümesi için gereken DNA onarımında rol alan PARP enzimini bloke ederek etki ederler. Platin bazlı kemoterapi sonrasında tam veya kısmi yanıt alan yüksek dereceli seröz epitelyal yumurtalık kanseri hastalarında, doktorun önerisiyle idame tedavisi olarak kullanılır. Bu ilaçlar tablet olarak ağızdan alınabilir ve hastalar için kullanımı kolaydır. Son yıllarda PARP inhibitörlerinin hastalığın nüks etmemesindeki ve tedavi sürecindeki katkısı hakkında görüşler yoğunlaşmıştır.

Destekleyici Tedaviler:

Yumurtalık kanseri tedavisi gördükten sonra kendinizi çok yorgun ve duygusal hissedebilirsiniz. Kendinize iyi bakmanız ve ihtiyacınız olan desteği almanız önemlidir.

  • İhtiyaç duyduğunuzda bol bol dinlenin: Vücudunuza dinlenmesi için zaman tanıyın ve mümkün olduğunca dinlendiğinizden emin olun. Aromaterapi gibi tamamlayıcı tedaviler, rahatlamanıza ve yan etkilerle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
  • İyi beslenin ve aktif kalın: Sağlıklı beslenmek ve aktif kalmak kondisyonunuzu geliştirmenize yardımcı olabilir. Yavaşça, hafif bir yürüyüşle başlamak ve kendinizi daha iyi hissetmeye başladıkça geliştirmek önemlidir.
Duygusal destek:

Size kanser teşhisi konduğunda ve tedavi gördüğünüzde duygularınızın altında ezilmeniz yaygın bir durumdur. Endişeli veya depresif hissediyorsanız, doktorunuzla veya hemşirenizle konuşun - sizi kanserle uğraşan kişilerin duygusal sorunlarıyla başa çıkma deneyimi olan uzman bir danışmana veya psikoloğa yönlendirebilirler. Bir destek grubuna katılmak da yardımcı olabilir, böylece tam olarak neler yaşadığınızı anlayan diğer insanlarla konuşabilirsiniz.

Referans:

Ovarian Cancer – An ESMO Guide for Patients, https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf (erişim tarihi: 27.03.2023)

Kalem icon

Biz de sizi merak ediyoruz, önemsiyoruz.
Kısa anketimize katılmak ister misiniz?

NP-TR-OCU-WCNT-230001

Yumurtalık Kanserini ve Kendini İhmal Etme, "Merak Et Kendini"

Önemsemediğin ve diğer rahatsızlıkların nedeni olarak gördüğün bazı belirtiler, yumurtalık kanserinin bir işareti olabilir.
Kendini ihmal etme; merak et.

NP-TR-OCU-WCNT-230004